Movies That Matter Festival

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken vindt ook de online editie plaats van het Movies that Matter Festival. Van 16 tot en met 25 april zijn ruim 50 bijzondere en spraakmakende speelfilms en documentaires te zien met daarbij een breed scala aan verdiepingsprogramma’s.

Movies That Matter is een filmfestival dat zich richt op mensenrechten in een programma van opvallende speelfilms en documentaires die je gedachten prikkelen. Het grootste filmfestival van Den Haag kan helaas niet op locatie plaatsvinden. Wel zijn er dit jaar veel films online te streamen.

Filmmakers en activisten van over de hele wereld zijn online te gast bij verdiepingsprogramma’s en Q&A’s. Het festival kent drie hoofdcompetities. In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. Het festival organiseert een uitgebreid educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs en mbo. De beste festivalfilms gaan On Tour langs 17 steden door het hele land.

Een van de bijzondere films tijdens het festival is ‘Shadow Game’, over minderjarige vluchtelingen die door Europa trekken op zoek naar een beter leven. De animatiefilm ‘Josep’ van Aurelien Froment gaat over de Spaanse illustrator Josep Bartolí, die in 1939 het Franco-regime ontvluchtte. Een confronterende speelfilm over Srebrenica is ‘Quo Vadis, Aida?’ van de Bosnische regisseur Jasmila Zbanic. De film gaat over een Bosnische tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis in Bosnië. De documentaire ‘Coded Bias’ van Shalini Kantayya geeft een goed beeld van de invloed van big data op ons leven. Zij laat in de film zien hoe nieuwe vormen van technologie worden gebruikt om burgers steeds nauwgezetter in de gaten te houden.

Vrijdag 16 april tot en met zondag 25 april
Entree: Vanaf 7,50 euro

Movies That Matter Online

www.moviesthatmatter.nl