Mediacollege: Jelle Brandt Corstius

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Beeld & Geluid Den Haag organiseert een nieuw Mediacollege. Met dit keer: Jelle Brandt Corstius, die een unieke inkijk geeft in de hedendaagse informatie-oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

In dit Mediacollege bespreekt Corstius hoe Poetin in de loop der jaren de staatstelevisie in Rusland onder controle van het Kremlin heeft gesteld. Hoe komen de gevolgen van deze controle tot uiting in Rusland, en daarbuiten? En welk doel heeft deze sturing?

De controle op media is van alle tijden. Aan de hand van voorbeelden laat Jelle Brandt Corstius zien we hoe dit mechanisme al sinds de Tweede Wereldoorlog werkt. Ook geeft hij een inkijkje in zijn eigen werkwijze. Hoe herken je propaganda? En hoe ga je als journalist te werk onder dergelijke omstandigheden?

Jelle Brandt Corstius is journalist, programmamaker en Rusland-kenner. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechten magazine Wordt Vervolgd. Rusland stond ook centraal in diverse journalistieke tv-series die hij voor de VPRO maakte. Naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim, presenteerde hij de serie Grensland, over Rusland en zijn buren. Tegenwoordig maakt hij Voordat De Bom Valt, een wekelijkse podcast over de oorlog in Oekraïne. Zijn nieuwe televisieserie Langs de nieuwe zijderoute is te zien bij de NPO.

Tijdens de Beeld & Geluid Mediacolleges staan uiteenlopende mediamakers en deskundigen stil bij de wijze waarop we leven in media: over hoe media ons beïnvloeden en hoe zij onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

Zondag 7 mei – 14.00 uur
Entree: Normaal: €15,00, CJP, Museumkaart, Studentenkaart of Ooievaarspas: €10,00

Beeld & Geluid Den Haag
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag

Info: www.denhaag.beeldengeluid.nl
Tickets: www.denhaag.beeldengeluid.nl