Macht, 800 jaar Binnenhof

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze symbolische plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers, met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat.

Het Binnenhof is een enorm interessante plek. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af. In de tentoonstelling ontdek je alle kanten van de geschiedenis van het Binnenhof. De plek vertelt het verhaal van macht en protest.

In de verwaarloosde en verbouwde gebouwen van het Binnenhof gaat het al jaren over recht en vrijheid en wat dat betekent. Discussies worden er steeds weer gevoerd. Zie hoe dat er in de afgelopen 800 jaar uitzag. En hoe onze machthebbers ook gewoon mensen zijn. De expositie vertelt het verhaal over de Nederlandse politiek aan de hand van vier thema’s:

Bouwen voor de macht
Strijden om de macht
Kleven aan de macht
Pronken met de macht

In het Haags Historisch Museum zie je unieke voorwerpen en kunststukken die de geschiedenis van het Binnenhof laten zien. Bijvoorbeeld de tong en vingers van de gebroeders De Witt, de troon van koning Willem III en de buttons van Haagse Dolle Mina’s. Maar ook de mooiste en meest speciale prinsjesdaghoeden en de posters van de anti-kruisrakettendemonstratie zie je in de tentoonstelling.

Je wordt ontvangen in een Binnenhofdecor. De vier hoofdrolspelers van de tentoonstelling nemen je in een korte film mee naar het verleden. Ze vertellen bijvoorbeeld over de discussie rondom de eerste vrouwelijke premier. Of wat ze vinden van protesten op het Binnenhof. Verwacht geen traditionele geschiedenisles, maar zie hoe het verhaal van het Binnenhof van verschillende kanten wordt verteld.

Dinsdag tot en met vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag en zondag: 12.00 tot 17.00 uur.

Op de volgende dagen gelden afwijkende openingstijden:
Tweede Paasdag (maandag 18 april): 12.00 tot 17.00 uur
Bevrijdingsdag (donderdag 5 mei): 12.00 tot 17.00 uur
Entree: €15,00 | Kinderen 6 t/m 17 jaar €5,00 | Kinderen jonger dan 6 jaar gratis | CJP/Studentenpas gratis | Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt, Ooievaarspas gratis

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag

www.haagshistorischmuseum.nl