Lezing: Verzetsman Anton de Kom

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Anton de Kom was een Surinaams strijder tegen onderdrukking en onrecht en moedig verzetsman te Den Haag die bij het grote publiek veel te weinig bekend is. Hij schreef over de onderdrukking tijdens het kolonialisme en zijn bijdrage, belangrijk voor de bewustwording onder de Surinaamse Nederlanders, werd om die reden meer dan vijftig jaar verzwegen. Aangekomen in Nederland sloot hij zich aan bij het verzet en schreef onder meer voor verzetsbladen totdat hij werd gedeporteerd.

Hans Ramsoedh verzorgt deze lezing over de Surinaams-Nederlandse held en verzetsstrijder. De lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief en vindt plaats in Studio B van de Centrale Bibliotheek.

Anton de Kom (1898-1945) was een strijder tegen het Nederlands kolonialisme in Suriname. Tijdens de oorlogsjaren streed hij tegen de Duitse bezetting van Nederland. Hij overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp. In 1934 publiceerde hij het boek ‘Wij slaven van Suriname’ dat een aanklacht inhield tegen het Nederlands kolonialisme in Suriname.

De koloniale geschiedenis zou hem doodzwijgen en hem aanduiden als een oproerkraaier. Ruim vijftig jaren later volgde zijn herwaardering en rehabilitatie. In 2020 werd De Kom opgenomen in de herziene geschiedeniscanon van Nederland.

In deze lezing wordt ingegaan op zijn rol als antikoloniale strijder, strijd tegen de Duitse bezetting van Nederland alsmede de herwaardering van zijn persoon en de lange weg van zijn rehabilitatie.

Hans Ramsoedh studeerde geschiedenis en promoveerde in 1990 aan de Rijksuniversiteit Utrecht op het onderwerp Suriname 1933-1944. Koloniale politiek en beleid onder gouverneur Kielstra. Hij was van 1990 tot en met 2016 eindredacteur van OSO, Tijdschrift voor Surinamistiek en het Caraïbisch gebied en redacteur van de Bronnenserie voor de studie van Suriname (BSS-serie). Tot aan zijn pensionering was hij werkzaam als onderwijscoördinator bij de lerarenopleiding in Arnhem van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij publiceert regelmatig over Suriname en het Caraïbisch gebied. Zijn laatste publicatie is getiteld: Surinaams onbehagen. Een sociale en politieke geschiedenis van Suriname 1865-2015. Hilversum 2018: uitgeverij Verloren.

Woensdag 20 april – 12.30 uur
Entree: Gratis.

Reserveren is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

Centrale Bibliotheek
Spui 68
2511BT Den Haag

www.haagsgemeentearchief.nl