Lezing: Verplicht in Duitsland

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Lezing door de Loosduiner Theo van Daalhoff naar aanleiding van zijn boek: ‘Verplicht in Duitsland’ over de Arbeitseinsatz van zijn vader.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de bezette landen gedwongen jonge mannen te leveren voor de zogeheten Arbeitseinsatz. Dwangarbeid in Duitsland. Ook Herman van Daalhoff werd opgeroepen. Deze zoon van een bekende Loosduinse banketbakker ging op 23 juni 1943 verplicht naar Duitsland.

Aanvankelijk leidde hij een redelijk comfortabel leven. Vanaf begin 1945 zijn echter aangrijpende gebeurtenissen aan de orde van de dag. Het vinden van voedsel en het vluchten voor het oorlogsgeweld stonden centraal. Dat in die periode van dwangarbeid zijn broer Theo werd opgepakt voor verzetshandelingen en werd afgevoerd naar Kamp Amersfoort en later naar Duitsland, was hem niet bekend. Het trieste nieuws van de dood van zijn broer zou hem pas na de oorlog bereiken.

Zeven jaar na de oorlog gaat Herman met zijn vader op zoek naar het graf van Theo, in het land van de voormalige vijand. Onverwachte ontmoetingen met Duitsers leiden tot nieuwe inzichten. In 2013 gaat de zoon van Herman de gangen van zijn vader na, op de plekken waar hij dwangarbeid verrichtte en moest vluchten.

Dinsdag 26 april – 19.30 uur
Entree: Gratis. Reserveren via de website.

Bibliotheek Loosduinen
Loosduinse Hoofdstraat 555
2552AE Den Haag

www.bibliotheekdenhaag.nl