Lezing: Haagse slavernijgeschiedenis

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het onderzoek naar het koloniale verleden en de slavernij raakt ons allemaal. Raymund Schütz vertelt over wat onderzoek hem leert over zijn eigen familiegeschiedenis en over de complexiteit van dit thema in het algemeen.

Het onderzoek van Raymund Schütz richt zich op de bestuurlijke connecties en geldstromen binnen het koloniale netwerk. Hoe word je als academisch historicus geconfronteerd met je menselijke spiegelbeeld en wat is daarvan het gevolg voor je benadering als onderzoeker?

Raymund Schütz is senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. Hij promoveerde in 2016 op het proefschrift Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog. Verder publiceert hij regelmatig over de Holocaust, oorlogsarchieven en de oorlogsgeschiedenis van het notariaat. Met Joelle Glerum schreef hij het hoofdstuk ‘Den Haag: De koloniale handelsgeest en de bestuurlijke mentaliteit 1600-1940’ in E. Captain, G. Oostindie en V. Smeulders, Het koloniale en slavernijverleden van hofstad Den Haag (Amsterdam 2022).

Deze lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk. Graag aanmelden via onderstaande link.

Woensdag 19 april – 12.30 uur
Entree: Gratis

Centrale Bibliotheek (Podium B, 5e etage)
Spui 68
2511 BT Den Haag

Info: www.bibliotheekdenhaag.nl
Aanmelden: www.haagsgemeentearchief.nl

Foto: Robin Butter