Lezing: (On)vrijheid in het Haagse Bos
Ontdek de sporen van het verleden in het Haagse Bos, dat loopt vanaf het Malieveld tot aan Landgoed Reigersbergen. Het is een gebied van ongeveer 100 hectare en was in de vroege middeleeuwen onderdeel van een groot oerbos dat zich langs de kust uitstrekte van ‘s-Gravenzande tot Alkmaar.
Op 16 april 1576 ondertekende Willem van Oranje de Acte van Redemptie waarin werd bepaald dat niemand meer een boom mocht kappen in het bos en dat het bos niet verkocht mocht worden. Dit is het allereerste natuurbeschermingsmanifest van Nederland. De Acte van Redemptie is nog steeds van kracht. Toch heeft in de loop der eeuwen niet iedereen zich eraan gehouden.
In de Tweede Wereldoorlog werd het bos door het Duitse leger in beslag genomen. De beruchte Atlantikwall kwam tot in het Haagse Bos. Hier vandaan schoten de Duitsers V2-raketten naar Engeland. Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden deze raketten uitschakelen met een groots bombardement. Door een fout werd niet het bos maar een groot deel van de wijk Bezuidenhout verwoest.
De lezing wordt verzorgd door Henk Kruit. Deze pensionaris is altijd werkzaam geweest als manager in de vrachtwagenindustrie. Tegenwoordig geeft hij als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer rondleidingen door het Haagse Bos.
Vooraf reserveren is verplicht.
Dinsdag 7 mei – 19.00 uur
Entree: Gratis
Bibliotheek Escamp
Leyweg 811
2545 HA Den Haag