Lezing: Joodse leraren en leerlingen (40-48)
De Geschiedkundige Vereniging Die Haghe organiseert op zaterdag 4 mei in de Salon van het Haags Historisch Museum een lezing met de titel ‘De verwijdering en terugkeer van Joodse leraren en leerlingen in het Haagse onderwijs, 1940-1948’. De lezing is gratis bij te wonen voor leden van de vereniging en introducés.
Na een slaande ruzie tussen een NSB-leerling en een Joodse leerling, kreeg het Gymnasium Haganum in 1940 bezoek van de politie. In 1941 voelde J.H. Kann zich behoorlijk in de steek gelaten door het Nederlands Lyceum. Hij had sinds 1907 de financiën van deze school beheerd, maar toen hij vroeg of hij een verlaten pand van de school mocht gebruiken voor de vestiging van het nieuw op te richten Joods Lyceum kreeg hij nul op rekest. In 1943 liet het Maerlant Lyceum het 13-jarige jongetje Alfons Katan toe na diens miraculeuze ontsnapping uit Westerbork. In 1944 werd Els Judell op het Dalton teruggezet van klas 3 naar klas 2. Haar vader was Joods, haar moeder niet. Thuis waren de problemen enorm, maar leraren schreven haar onvoldoendes toe aan een ‘manco aan vlijt en toewijding’. In 1945 werd leraar George Bouteljé lid van de Zuiveringscommissie op het Maerlant-Lyceum. Na enkele jaren ondergedoken te zijn moest hij nu oordelen over collega’s en leerlingen die ‘fout’ waren geweest in de oorlog. In september 1947 kreeg de joodse leerling Max van Trommel (Gymnasium Haganum) een pijnlijke ervaring te verwerken: tijdens een schoolreis naar Lunteren zongen zijn schoolgenoten uit baldadigheid NSB-liederen en bootsten het NSB-optreden op de Goudberg na.
Stefan Kras gaat tijdens deze lezing in op de gevolgen van de Duitse bezetting voor joodse leerlingen en leraren op Haagse scholen.
Zaterdag 4 mei – 10.30 uur
Entree: Gratis
Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag