Lezing: Joods Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Lezing door Corien Glaudemans namens Stichting Joods Erfgoed Den Haag. Al sinds de zeventiende eeuw wonen en werken Joden in Den Haag. Omstreeks 1940 leefden en werkten er ruim 17.000 in onze stad en was de Joodse gemeenschap in Den Haag op Amsterdam na de grootste in Nederland.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

De Joodse gemeenschap heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden. Uit Den Haag zijn tijdens de Holocaust meer dan 12.000 Joodse inwoners vermoord. Na de oorlog hebben overlevenden weer een actieve Joodse gemeenschap in Den Haag opgebouwd.

De tastbare nalatenschap van 350 jaar Joodse geschiedenis is bewaard gebleven in het Joods erfgoed van Den Haag: gebouwen, monumenten, herinneringsplekken, boeken, archieven en verhalen. De in 2013 opgerichte Stichting Joods Erfgoed Den Haag stelt zich ten doel om dit alles te beheren en te bewaken.

De lezing vindt plaats in de voormalige Bethelkerk aan de Mozartlaan. Amadeus is een wijkontmoetings- en activiteitencentrum en fungeert als huiskamer voor de wijk. In oktober 2018 is Amadeus gestart met een inloop, verhuur van ruimtes en tal van activiteiten. Amadeus is gevestigd in de aanbouw van het kerkgebouw, ingang Traviatastraat 25. De planning is dat in 2020 de voormalige kerkzaal wordt verbouwd en dat Amadeus in 2021/2022 hier naartoe verhuist. De aanbouw wordt gesloopt voor woningen. Amadeus werkt met vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. Alle vrijwilligers zijn wijkgenoten. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij om van Amadeus een succes te maken. Het motto is: vóór én dóór bewoners.

Vrijdag 8 mei – 14.00 uur
Entree: Gratis

Gebouw Amadeus
Traviatastraat 25
Den Haag

www.stichtingamadeusdenhaag.nl