Lezing: Hoe Lyon Poons WO2 overleefde

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Lyon Poons werd op 19 augustus 1942 in Den Haag gearresteerd en vandaar met andere Hagenaars naar Westerbork vervoerd. In september 1942 werd hij met zijn vrouw gedeporteerd naar het bezette Polen. Hij werd als een van de weinigen door de nazi’s geselecteerd om dwangarbeid te verrichten.

Vlak na de oorlog werd zijn verhaal opgetekend door het Informatiebureau van het Rode Kruis. Het is een ooggetuigenverslag van de omstandigheden in de werkkampen en het principe ‘Vernichtung durch Arbeit’ (vernietiging door dwangarbeid).

Deze lezing wordt verzorgd door Raymund Schütz, senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. Hij is rechtshistoricus en promoveerde in 2016 op het proefschrift ‘Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog.’ Van 2001 tot 2020 was hij historicus bij het oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis. Samen met Joëlle Glerum schreef hij in het boek ‘het koloniale slavernijverleden van Den Haag’ (2022) het hoofdstuk ‘Den Haag: de koloniale handelsgeest en de bestuurlijke mentaliteit, 1600 – 1940′.

Donderdag 2 mei – 10.00 uur
Entree: Gratis

Bibliotheek Bomenbuurt
Fahrenheitstraat 707
2561 DE Den Haag

Info: www.bibliotheekdenhaag.nl