Lezing: Het Oranjehotel

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de gevangenis op Scheveningen de geuzennaam ‘Oranjehotel’. In het cellencomplex van deze Deutsches Untersuchungs-, Strafgefängnis und Polizeigefängnis werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 Nederlanders, waaronder veel verzetsstrijders, gevangen gehouden.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Van de 734 verzetsstrijders die via het Oranjehotel aan hun einde kwamen, werden 215 ter dood veroordeeld en vervolgens doodgeschoten op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Een aanzienlijk groter aantal gevangenen werd op transport gesteld naar concentratiekampen.

Na jaren van leegstand is het unieke gebouwencomplex nu nationaal monument en opengesteld voor publiek. Doodencel 601 is altijd in zijn originele staat behouden gebleven en vormt het nu dan ook het indrukwekkende middelpunt van het nationaal monument. Maia Bijl werkt als conservator in het museum en vertelt over de beladen plek, die een nieuwe toekomst tegemoet gaat. “Het Oranjehotel laat zien hoe kwetsbaar vrijheid is en wat er kan gebeuren als de rechtsstaat wegvalt.”

Woensdag 29 april – 20.00 uur
Entree: €5,00

Maranathakerk
2e Sweelinckstraat 156,
2517 HB Den Haag

www.maranathakerkdenhaag.nl