Lezing en wandeling: Hatta en De Kom

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Mohammad Hatta, later de eerste vice-president van IndonesiĆ«, woonde in exact dezelfde periode als Anton de Kom, gestorven als verzetsstrijder tegen het fascisme, in de Haagse wijk Bezuidenhout. Slechts gescheiden door 800 meter over de Juliana van Stolberglaan, gingen ze in die jaren bij elkaar op bezoek en inspireerden elkaar in hun anti-kolonialisme. Hatta schreef er ‘IndonesiĆ« Vrij’ en De Kom ‘Wij Slaven Van Suriname’.

Recent archiefonderzoek wijst uit dat ze veel meer contact met elkaar hadden dan tot nu was aangenomen. Beiden vertrokken in 1932 naar hun respectievelijke vaderland om er de daad bij het in het Bezuidenhout geschreven woord te voegen. Met wisselend succes. De Kom werd verbannen naar Nederland en kwam terug naar Den Haag, terwijl Hatta werd verbannen naar de Digul-kampen.

Hoe dat allemaal precies zit, vertelt oud-Bezuidenhouter Jos Belt, klasgenoot van de kleinzoon van Anton de Kom op de St. Bavoschool, in deze lezing. Aansluitend neemt hij de bezoekers mee op een wandeling langs de verschillende woonadressen van deze strijders voor gerechtigheid voor hun land en volk. En dat in een wijk waar bijna alle straten zijn vernoemd naar koloniale bestuurders.

Jos Belt is werkzaam als regisseur van het NOS-Journaal en volgde de opleiding Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij deed voor dit onderwerp onderzoek in het Nationale Archief en het persoonlijk archief van Mohammad Hatta. Samen met wijkgenoot Roeland Gelink zet hij zich in voor een gedenkteken of een straatvernoeming naar Hatta en De Kom in Bezuidenhout.

Tijdsplanning:
10.00 – 11.00 uur Lezing
11.30 – 13.00 uur Wandeling

Dinsdag 16 april – Vanaf 10.00 uur
Entree: Gratis

LET OP: Dit evenement is volgeboekt. Er zijn extra lezingen en wandelingen op dinsdag 14 mei en woensdag 22 mei.

Bibliotheek Haagse Hout
Theresiastraat 195
2593 AJ Den Haag

Info: www.bibliotheekdenhaag.nl