Lezing: De Kultuurkamer

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Sphinx organiseert een lezing onder de titel ‘De Kultuurkamer, een cultuurracistische utopie’, door Dr. Benien van Berkel.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Dr. Benien van Berkel is in 1991 als een van de eerste in Nederland afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam op kunstmanagement. Na een wetenschappelijk onderzoek van vijf jaar promoveerde zij in 2012 op het proefschrift ’Tobie Goedewaagen, een onverbeterlijke nationaalsocialist’.

Tobie Goedewaagen (1895-1980) was een Nederlands nationaalsocialistisch ambtenaar, hoogleraar en dichter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij van 1940 tot 1943 secretaris-generaal op het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, dat ingesteld was door de Duitse bezetter. Hij voerde onder meer een censuur op cultuur in en drong kunstenaars en journalisten het lidmaatschap van de Kultuurkamer op, maar stimuleerde ook de Nederlandse kunst. Dit laatste beleid werd na de oorlog voortgezet. Hij was enkele jaren een vooraanstaand lid van de Nederlandse Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). In de oorlog kreeg Goedewaagen van zijn tegenstanders de scheldnaam ‘Rotkar’.

Vereeniging De Sphinx werd in 1866 opgericht door Baron MacKay, later Lord Reay, in Hotel Groot Keizershof aan het Buitenhof. Zijn bedoeling was om aan mensen die belangstelling hadden voor wetenschap of kunst, de gelegenheid te geven elkaar op vaste tijden te ontmoeten en van gedachten te wisselen. Dat is in al die jaren niet veranderd. De leden van De Sphinx komen nog steeds op iedere derde donderdag van de maand bijeen.

Donderdag 16 april – 19.30 uur
Entree: Gratis

Pulchri (Louis XV zaal)
Lange Voorhout 15
2514 EA Den Haag

www.pulchri.nl
www.desphinx.com