Lezing: Bronnen van Jodenhaat

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Antisemitisme bestaat al sinds de Middeleeuwen, maar neemt de laatste jaren in verscheidene landen sterk toe.

In Nederland is regelmatig sprake van belediging en bedreiging van mensen met een Joodse achtergrond, zowel fysiek als online. Joodse scholen en synagogen worden beveiligd, en moeten soms sluiten vanwege bedreigingen. In en rond stadions klinken regelmatig antisemitische spreekkoren en in sommige gevallen is sprake van geweld tegen personen.

De Maranathakerk in Den Haag wijdt een avond aan de achtergronden en de bronnen van Jodenhaat. Spreker is professor dr. Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is bij uitstek deskundig om de oorsprong en de verspreiding van antisemitisme, zowel in het verleden als nu, te verklaren. Na de lezing is er ruimte voor gesprek met het publiek. Er kunnen geen kaarten worden gereserveerd.

De Maranathakerk bestaat dit jaar 75 jaar. Gezien de ligging van de kerk in Den Haag, op het terrein van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog, heeft de turbulente geschiedenis van de twintigste eeuw een vaste plaats in het activiteitenprogramma.

Woensdag 24 april – 20.00 uur
Entree: €5,00

Maranathakerk
2e Sweelinckstraat 156
2517 HB Den Haag

Info: www.maranathakerkdenhaag.nl