Laten we bij het bankje verdergaan

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Alles begint bij woorden. Wat voor woorden geef je anno nu aan herdenken? Hoe ziet de toekomst van herdenken eruit? Eet mee, kijk naar de documentaire ‘Lieve Bernie, Lieve Ellis’ en ga het gesprek aan over toen, vandaag en morgen. ‘Laten we bij het bankje verdergaan’ is een avond voor iedereen tussen de 15 en 23 jaar oud.

In 2023 maakte Het Nationale Theater in het kader van Theater na de Dam met zeven jonge spelers de voorstelling ‘Laten we bij het bankje beginnen’, over het leven van Ellis Cohen Paraira en Barend Spier, twee verliefde Joodse jongeren die elkaar na de oorlog op het bankje in het Belgische Park zouden terugzien.

Van het maakproces van de voorstelling van precies een jaar, maakte documentairemaker Isaura Sanwirjatmo de documentaire ‘Lieve Bernie, Lieve Ellis’. Hierin reizen de zeven spelers de liefdesgeschiedenis achterna en bevragen ze de thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd een verhaal over jong en verliefd zijn, vanuit het perspectief van de joodse Ellis en Bernie en over het leven van de spelers zelf.

Op bankjes in Theater aan het Spui ontmoeten de spelers elkaar weer op 4 mei. Ben jij erbij? We herdenken, staan samen met jou stil bij verschillende manieren van doorvertellen en stellen vragen over de wereld waarin we nu leven. Hoe verhouden we ons tot de geschiedenis en het nu?

Zaterdag 4 mei – 19.00 uur
Entree: €7,50

Theater aan het Spui
Spui 187
2511 BN Den Haag

Info: www.hnt.nl