Klub Buku: De Madurese vriend

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Op zaterdag 15 april 2023 presenteert Uitgeverij In de Knipscheer tijdens Klub Buku het nieuwste boek van Kees Ruys. De Madurese vriend is het ontroerende verhaal van een verlegen schelpensouvenirverkoper en een schrijver die elkaar na veertig jaar nog altijd niet begrepen, maar ook samen konden zwijgen alsof ze een schat bewaarden. Redacteur en radiomaker Peter de Rijk gaat in gesprek met auteur Kees Ruys. Muzikant Ernst Jansz zal het programma vullen met een speciaal gastoptreden.

Opgetekend als een afscheidsbrief aan Djaman geeft het boek ook een intiem en kleurrijk beeld van een gemeenschap in een Oost-Javaans kustplaatsje en van de ontwikkelingen die het doormaakte sinds Nederlandse mariniers er in 1947 voet aan wal zetten om ‘Insulinde’ in een oorlogszone te veranderen.

In hoeverre de gedeelde koloniale erfenis in de moderne republiek doorwerkt en hoe dat in het onderling contact naar voren komt, zijn kwesties die zich regelmatig aan de schrijver opdringen. Het stelt hem voor raadsels die soms nog verbijsterender zijn dan die van de occulte Madurese wereld waarmee hij in Pasir Putih kennismaakt.

Kees Ruys (Den Haag 1955) is fulltime schrijver. Hij debuteerde in 1986 met de roman Een afgedragen huid. Daarna publiceerde hij achtereenvolgens bij Van Oorschot, Veen en Atlas romans en reisverhalen, waaronder de eerste drie delen van De randgebieden, een vijfdelige cyclus reisboeken over Indonesië. Meer over de auteur.

Zaterdag 15 april – 14.00 uur
Entree: Gratis (aanmelden via onderstaande link)

Museum Sophiahof
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

Info: www.museumsophiahof.nl
Aanmelden: docs.google.com