Kabinet trekt meer geld uit voor viering 75 jaar Vrijheid

Het kabinet trekt nog eens 1,25 miljoen euro uit voor educatieve projecten rondom de viering van 75 jaar vrijheid in 2020. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekendgemaakt. Het bedrag komt boven op de al eerder uitgetrokken 3,5 miljoen euro voor het Comité 4 en 5 mei en een miljoen voor elk van de drie kampen Amersfoort, Vught en Westerbork.

75 jaar vrijheid 400x300De voorbereidingen voor een grootse viering van 75 jaar vrijheid zijn op allerlei plekken in ons land al in volle gang. Bij de bijeenkomst in Groenekan waren 400 betrokkenen, zowel vrijwilligers als professionals, bijeen om ideeën en gedachten uit te wisselen.

Voorzitter Gerdi Verbeet van het Comité 4 en 5 mei sprak van een “bijzondere opdracht”. “Het is misschien wel voor het laatst dat ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog actief deel kunnen nemen aan de lustrumactiviteiten. Deze herdenking en viering vormen daarom een scharnier tussen de persoonlijke herinnering van hen die het aan den lijve ondervonden en de geschiedenis.”

Om de vele initiatieven in goede banen te leiden is de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid opgericht. Iedereen kan daar activiteiten aanmelden of vinden. De belangstelling om lokaal evenementen te organiseren rondom het thema is volgens de stichting groot.

Het Comité 4 en 5 mei heeft inmiddels een programma bekendgemaakt voor de nationale vieringen. Veel daarvan vinden plaats in Den Haag. De aftrap is op 31 augustus 2019 bij de herdenking van de slag om de Schelde in augustus 1944, de eerste slag op Nederlands grondgebied die leidde tot de bevrijding van Zuid-Nederland. Het slotstuk is de viering van 75 jaar Verenigde Naties op 24 oktober 2020 in Den Haag.

De vijf nationale vieringen:

– 31 augustus 2019: herdenking Slag om de Schelde, in en rond Terneuzen. Hier wordt de bevrijding van Zuid-Nederland herdacht.
– Rond 27 januari 2020: herdenking van 75 jaar bevrijding van concentratiekamp Auschwitz.
– Begin april t/m 5 mei 2020: Maand van de Vrijheid. In elke provincie reist een trailer rond die fungeert als ontmoetingsplaats, expositieruimte en evenementenplatform voor verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei zijn in alle gemeenten herdenkingen en op 5 mei worden zoals elk jaar in het hele land Bevrijdingsfestival gehouden. Een nieuwe traditie wordt ingevoerd: de vrijheidsmaaltijden. De landelijke start van Bevrijdingsdag is in Den Haag.
– 15 augustus 2020: herdenking in Den Haag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.
– 24 oktober 2020: herdenking in Den Haag van 75 jaar Verenigde Naties.

Staatssecretaris Blokhuis, die oorlogsgetroffenen en herinnering van de Tweede Wereldoorlog in zijn portefeuille heeft, wees al eerder op het belang van herdenken: “Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is een krachtig middel om discriminatie en uitsluiting, antisemitisme en andere vormen van haat te leren signaleren, bespreekbaar te maken en de samenleving daarvoor weerbaar en alert te maken.”

Bron: NOS