Jubileumconcert Haagse Jazz Club

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In de oorlogsjaren 40-45 had de Duitse bezetter jazz tot verboden muziek verklaard. De oprichting van de Haagse Jazz Club vindt zijn oorsprong dan ook in de euforie van de bevrijding toen de donkere jaren eindelijk voorbij waren en er ook weer openlijk naar jazz kon worden geluisterd en er op worden gedanst.

De swingmuziek uit die tijd zal voor velen verbonden blijven aan de toen herwonnen vrijheid. De Haagse Jazz Club houdt de herinnering daaraan al 75 jaar levend en viert dit op 24 april met een feestelijk jubileumconcert met als hoogtepunt een optreden van de Dutch Swing College Band. Ook het Rob Agerbeek Trio treedt op.

Het op Bevrijdingsdag 5 mei 1945 gestarte amateur/studentencombo Dutch Swing College (DSC) is sinds jaar en dag uitgegroeid tot een wereldwijd bekend jazz-ensemble dat inmiddels alle vijf de continenten heeft bezocht. De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pioniersrol vervuld en veel toenmalige jongeren in de ban gebracht van de in Noord-Amerika ontstane muziekvorm jazz.

De invloed van DSC op het Nederlandse jazz-gebeuren werd in de loop der jaren zo groot, dat men ging spreken van een ‘Haagse School’. Terecht wordt DSC dan ook door veel jazzminnaars als een instituut beschouwd. In de meer dan 75 jaar van haar bestaan heeft de Dutch Swing College Band een vitale rol gespeeld in de ontwikkeling van de traditionele jazz in Europa. Tegelijkertijd heeft het orkest door zijn tientallen tournees over de hele wereld de verdiensten en kwaliteiten van de Nederlandse jazz op meerdere continenten uitgedragen. Na driekwart eeuw is de band nog altijd een gemotiveerd en gedreven jazzensemble van hoog muzikaal en ambachtelijk kaliber.

Foto: Roy Beusker

Zondag 24 april – 14.00 uur
Entree: €20,00 | leden €10,00

Leonardo Royal Hotel Den Haag-Promenade
Van Stolkweg 1
2585JL Den Haag

www.haagsejazzclub.nl