Interview: Roxane van Iperen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken gaat Roos van Rijswijk op donderdag 6 mei in gesprek met Roxane van Iperen. De inhoud van haar boek ‘’t Hooge Nest’ sluit naadloos aan op het thema vrijheid. Wat vieren we nou eigenlijk op 5 mei? Wat betekent vrijheid? Hoe kan je vrijheid zelf doorgeven? De combinatie van beide auteurs belooft een luisterrijk gesprek, waarbij ook met een thema als vrijheid de nodige humor niet zal ontbreken. Het gesprek is op 6 mei vanaf 20.00 uur gratis bij te wonen via een livestream op de Facebookpagina van de Centrale Bibliotheek Den Haag.

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financieel Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2018 verscheen haar tweede roman ‘’t Hooge Nest’ over de geschiedenis van haar huis in Naarden, waar de Joodse zusjes Janny (1916-2003) en Lien Brilleslijper (1912-1988) tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetscentrum en toevluchtsoord voor onderduikers runden. ‘’t Hooge Nest’ stond een jaar onafgebroken in de CPNB Bestseller 60 en won in 2019 de Opzij-literatuurprijs. Negen landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde. De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn. Op 4 mei dit jaar verzorgt Van Iperen de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. De voordracht van Roxane van Iperen wordt in samenwerking met de CPNB uitgegeven en is vanaf 4 mei verkrijgbaar in de boekhandel.

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver, organisator. Ze interviewt en presenteert op podia en geeft schrijfles. In 2016 verscheen bij Querido de roman ‘Onheilig’, bekroond met de Anton Wachterprijs. In 2017 verscheen het prozagedicht (beeld & vormgeving Niek Hendrix) ‘Calligram’ bij De Ketelfactory. In 2018 verschenen ‘Wat ben ik meer dan stilte – verhalen van geesten’ (verhalen & gedichten, Van Eyck) en ‘De Olifant van de bovenbuurman’ (verhalen, Querido, illustraties door Sylvia Weve). In 2021 verscheen de verhalenbundel ‘De dwaler bij Querido’. Tevens is Van Rijswijk initiatiefnemer van de J.M.A. Biesheuvelprijs; de enige prijs voor de beste korteverhalenbundel.

Donderdag 6 mei – 20.00 uur
Gratis

Livestream Centrale Bibliotheek

www.bibliotheekdenhaag.nl
www.facebook.com/centralebieb070

Foto: Jan Willem Kaldenbach