Inleiding: Schrijven voor vrede en vrijheid

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Groot is het gat dat de Tweede Wereldoorlog in de literaire wereld heeft geslagen. In de eerste jaren na de oorlog werd de balans opgemaakt, en rekenschap afgelegd. Niet voor iedereen was het eind van de oorlog een bevrijding. Tijdens de Haagse Vrijheidsweken verzorgt het Literatuurmuseum twee keer de exclusieve inleiding ‘De balans opmaken’ bij de tentoonstelling Schrijven voor vrede en vrijheid, over het literaire leven in Nederland, tijdens en net na de oorlog.

75 jaar geleden werden de Haagse Literatuurprijzen in het leven geroepen, als een blijvende herdenking van het verzet van dichters en schrijvers tegen de Duitse bezetter. Inmiddels zijn de Haagse Literatuurprijzen uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire prijzen van ons land. Het Literatuurmuseum, dat de toekenning en de uitreiking van de prijzen organiseert, staat stil bij dit jubileum met een tentoonstelling die een beeld geeft van de Nederlandse literatuur in en net na de oorlog.

In de tentoonstelling zijn oorlogsdagboeken van Hanny Michaelis en M. Vasalis te zien, evenals enkele exemplaren van De Schone Zakdoek, het avant-gardistisch tijdschrift dat verscheen in een oplage van één om de Duitse censuur te omzeilen. Er is aandacht voor F. Bordewijk, die alles kwijtraakte, Marianne Phillips, die de oorlog overleefde, maar geknakt achterbleef, en uiteraard voor Jan Campert, de naamgever van één van de Haagse literatuurprijzen en schrijver van het verzetsgedicht ‘De achttien dooden’.

Donderdag 4 mei – 13.00 uur
Normaal: €10,00, kortingsregelingen van gratis tot €8,50

Literatuurmuseum
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag

Info: www.literatuurmuseum.nl
Tickets: tickets.literatuurmuseum.nl