Indrukwekkende 14e editie van Bevrijdingfestival Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een prachtige dag vol zon, een veld vol uitgelaten festivalgangers, de burgemeester, de ambassadeur van en een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne, een geweldige programmering met een spetterend slotakkoord in een mistig Den Haag… het Bevrijdingsfestival Den Haag was na de verplichte coronapauze op z’n zachtst gezegd weer ouderwets indrukwekkend. Nee, zelfs beter dan alle voorgaande edities. Met meer relevante programmaonderdelen, waarbij de oorlog in Oekraïne veelal de hoofdrol speelde – al was het maar om een diepere lading te geven aan het veel gebezigde en enigszins tot cliché verworden motto ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

Vrijheid is een groot goed dat beschermd moet worden, dat broos is als kwaadwillenden het met geweld ondergraven, zoals nu op een luttele 1.500 kilometer van hier. “Het publiek kwam massaal naar het festival om de vrijheid te vieren maar zeker ook om solidariteit te tonen met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Meer dan ooit realiseren wij ons dit jaar dat vrijheid kwetsbaar is en dat oorlog ook in onze nabijheid niet louter iets is dat tot het verleden behoort,” aldus organisator Robert-Jan Rueb.

Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag sprak onder andere ambassadeur Maksym Kononenko (foto) van Oekraïne over de situatie in zijn thuisland. Tienduizenden mensen luisterden ademloos naar zijn verhaal en gaven een luid en lang applaus na afloop. Verder was er een bustour met Oekraïense vluchtelingen en konden de festivalbezoekers voor speciale selfiewanden hun solidariteit met de slachtoffers van de oorlog tonen. De hele dag werd opgeroepen een bijdrage te doen aan Giro555.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is, zo bleek eens te meer, nadrukkelijk méér dan alleen een popfestival. Tijdens het evenement werd op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Vanaf het Vfonds Busplatform op het Malieveld vertrokken de hele dag bussen voor een ritje door de stad, zodat de passagiers even uit de festivalhectiek konden stappen voor inhoudelijke programma’s met onder meer een Vrijheidscollege door Edson da Graça, stand up-comedy van Puur Gelul, een poëzieprogramma met jonge Haagse dichters en een busrit met de Young Peacebuilders.

Naast verdieping was er natuurlijk ook muziek. De optredens op de twee muziekpodia van het festival trokken de hele dag veel publiek. “Vooral de concerten van Gruppo Sportivo, Numidia en Blasterjaxx trokken veel publiek,” zegt medeorganisator Gerard van den IJssel. “Voor het afsluitende optreden van het Haagse dj-duo Blasterjaxx bleken veel dance-liefhebbers zelfs uit het buitenland naar Den Haag te zijn gekomen. We hebben onder anderen fans gesproken uit Engeland, Duitsland, Polen en Denemarken.” In totaal trok het festival 66.609 bezoekers (geteld bij de toegangspoorten).

Nieuw dit jaar was een speciale Student Area onder de naam HI The Hague Student Experience waar alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag en veel studentenverenigingen zich presenteerden en het de hele dag gezellig druk was.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag was ook dit jaar weer voor iedereen gratis toegankelijk. Of dat in de toekomst zo blijft is uiterst onzeker. “Dat er extra budget bij moet, is duidelijk. Maar hoe en waar is onderwerp van gesprek. We hopen op steun van de overheid, sponsors en fondsen,” aldus Robert-Jan Rueb. “Maar we zijn ook zeer benieuwd naar de uitkomsten van de pilot in Groningen, waar dit jaar voor het eerst vijf euro entree werd gevraagd. Die optie blijft nadrukkelijk ook voor Den Haag open.”

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2022 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met AT Events en On The Floor Events, en werd verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ASN Bank, vfonds, BlueBlood at Hilton The Hague, BZK, Fonds 1818, Sena Performers, Cremers, HI The Hague, Van Heugten Tours, Omroep West, Den Haag FM en Rembam Graphic Design.

Foto: Eric van Nieuwland