Huisstijl en ambassadeur voor 75 Jaar Vrijheid Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Burgemeester Pauline Krikke heeft dinsdag 16 juli de huisstijl onthuld voor de viering van 75 Jaar Vrijheid Den Haag. Ook is de website www.75jaarvrijheiddenhaag.nl online gezet. De site dient als platform voor alle activiteiten in Den Haag in 2020 die in het kader van 75 Jaar Vrijheid worden georganiseerd of een link hebben met het thema.

Op verschillende momenten in 2020 wordt aandacht gegeven aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Onder meer tijdens de herdenking van het bombardement op Bezuidenhout in maart, de Nationale Kinderherdenking in Madurodam op 4 mei, het Bevrijdingsfestival Den Haag op 5 mei, tijdens de Invictus Games in mei en het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties in oktober.

Krikke maakte tijdens de bijeenkomst in de Centrale Bibliotheek ook bekend dat er verschillende Haagse Vrijheidsambassadeurs komen. Radiopresentator Justin Verkijk (Den Haag FM en Omroep West) werd uitgeroepen tot allereerste vrijheidsambassadeur. Hij moet met name verbindingen gaan leggen tussen jonge en oudere Hagenaars.

Noodzakelijk
In 2020 staan we in Den Haag stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Vrijheid, iets waarvan we dagelijks merken dat het zeer kwetsbaar is. De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische rechtsstaat. De Verenigde Naties werden opgericht en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen om verschrikkingen zoals begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog te voorkomen. Onze huidige rechten en vrijheden zijn niet vrijblijvend, maar scheppen een verantwoordelijkheid voor het behoud en versterken ervan. Juist daarom is het noodzakelijk om onze vrijheid te herdenken, te vieren en hierop vooruit te blikken.