Het Eerste Avondmaal met Mart Nooijen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een interactieve voorstelling over omgaan met verandering, geïnspireerd door de transitie van oprichter Mart (hen/hun). Schuif aan tafel, breek het brood met de muzikanten en laat je meevoeren langs vijf gangen van verhaal, muziek en improvisatie. Muziek: Mart Nooijen. Uitvoering: Ensemble Hen.

Mart heeft een achtergrond in de antropologie en schrijft al vanaf jonge leeftijd muziek. Hen groeide op in koren en die voorliefde voor meerstemmigheid is nog altijd te horen in hun werk. Intieme Nederlandse teksten die raken aan grote maatschappelijke thema’s worden gecombineerd met meeslepende harmonie en invloeden uit zowel folk, klassiek en kleinkunst. In 2023 was Mart als maker verbonden aan Podium Noord om zich te ontwikkelen van songwriter naar theatermaker. De voorstelling ‘Het Eerste Avondmaal’ is hier het resultaat van.

Mart: “Het Eerste Avondmaal is een heel persoonlijk verhaal, maar gaat vooral over universele dingen die we allemaal meemaken. Queer-verhalen zijn voor veel mensen nog vervreemdend. Deze voorstelling brengt ze niet alleen dichterbij, maar laat ook zien dat het universele verhalen zijn die voor iedereen van waarde zijn, niet alleen voor queer mensen zelf. Er is niets ouder dan een maaltijd delen, muziek maken en de dag doorspreken. Het Eerste Avondmaal brengt de vragen van nu samen met eeuwenoude tradities van eten, proosten en zingen.”

Ensemble Hen is in 2024 opgericht door Mart en bestaat uit Nele Mennes, Tara Reece, Ruggero Di Luisi, Laia Escartin en Inda Duran. ‘Het Eerste Avondmaal’ is hun eerste productie en smaakt nu al naar meer. De naam van het ensemble ontstond na een vraag van buurtbewoner Hans over het gebruik van het voornaamwoord Hen: “Is dat dan de bandnaam?”

Donderdag 9 mei – 20.15 uur
Entree: €4,00 tot €8,00

Podium Noord
Diamanthorst 183
Den Haag

Info: www.podiumnoord.nl