Herdenkingsvaart en bloemlegging

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Willemsvaart organiseert op 4 mei een Herdenkingsvaart. Aansluitend is er een bloemlegging bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet.

De Herdenkingsvaart vertrekt om 10.00 uur vanaf de Paxhaven bij treinstation Den Haag Centraal (tegenover Prinsessegracht 4) en gaat vandaar naar de Dierentuinbrug. Onderweg vertelt een gids over de oorlog en de gevolgen voor Den Haag in het bijzonder. Meevaren is gratis, maar men moet zich wel vooraf aanmelden via info@willemsvaart.nl.

Sta stil bij de vergeten verhalen van burgers die anoniem anderen hielpen in Den Haag tussen 1940 en 1945 en leg bloemen bij de Monumentale ornamenten van Gra Rueb. In de nabijgelegen Haagse dierentuin werden door de Duitsers mensen die naar concentratiekampen zouden worden afgevoerd verzameld. De bezetter was dus altijd in de buurt, wat het stiekem neerleggen van bloemen tot een dappere daad van klein verzet maakte.

De ingang van de dierentuin was op de hoek van de Benoordenhoutseweg, nu de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade, schuin tegenover de brug. Nu staat daar het Provinciehuis. De dierentuin werd in 1863 opgericht. In 1939 werd de brug over het kanaal van de Koningskade geopend. Ter versiering van de brug ontwierp kunstenares Gra Rueb twaalf reliëfs met scènes uit de fabels van ‘La Fontaine’. In 1943 moest een groot deel van de dierentuin plaatsmaken voor de Atlantikwall. De grote dieren gingen naar andere dierentuinen.

Zaterdag 4 mei – 10.00 uur
Entree: Gratis

Willemsvaart
Tel: 06-19853280
Mail: info@willemsvaart.nl

Info: www.willemsvaart.nl