Herdenking Prinses Irene Brigade

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Op 8 mei vindt in Den Haag de jaarlijkse herdenking plaats voor oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Dit zijn veteranen en actief dienenden van het huidige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Ook dragen Garderegiment Grenadiers en Jagers en het Korps Mariniers bij.

De Prinses Irene Brigade werd in 1941 door koningin Wilhelmina opgericht in het Engelse Congleton om als Nederlandse eenheid samen met de geallieerden deel te nemen aan de bevrijding van ons land. Vanwege deze Engelse oorsprong draagt het huidige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene bij ceremoniële gelegenheden het traditionele rode uniform van de Britse infanterie.

De Prinses Irene Brigade, die eerder had deelgenomen aan de invasie in Normandië, trok op 8 mei 1945 als eerste geallieerde eenheid Den Haag binnen. Eerder had de Brigade strijd geleverd in Frankrijk, België en Nederland en de stad Tilburg bevrijd.

Het monument bevond zich oorspronkelijk op de muur van het Oude Stadhuis. Op een later moment is het verplaatst naar de muur van de Grote Kerk.

Woensdag 8 mei – 11.00 uur
Entree: Gratis

Grote Kerk
Rond de Grote Kerk 12
2513AM Den Haag