Herdenking: Jom Hasjoa

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Jom Hasjoa, de dag der vernietiging, is de gedenkdag voor de slachtoffers van de Sjoa, de dag waarop het getto van Warschau werd vernietigd. Op zondag 19 april, voorafgaand aan de Jom Hasjoa-herdenking in Israël, herdenken wij in Den Haag de zes miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Deze herdenking, die om 16.00 uur start in de Kloosterkerk, heeft als thema ‘Terugkijkend de toekomst in’.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Emile Schrijver zal een toespraak houden. Hij is directeur van het Joods Historisch Museum in Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier. Muzikale medewerking wordt verleend door chazan Ken Gould. Ook leerlingen van enkele scholen zullen een bijdrage leveren aan de bijeenkomst. Na afloop worden bloemen gelegd bij het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein.

De gezamenlijke herdenking van Christenen en Joden is begonnen met een artikel van de liberale rabbijn Awraham Soetendorp in Trouw n.a.v. de Joodse herdenking van de holocaust in de Hollandse Schouwburg: “Waar blijven de niet-Joden, waar blijven de kerken?” schreef hij. In Rotterdam is toen in kerkelijke kring een Jom hasjoa Beraad opgericht, vanaf 1984 organiseren zij jaarlijks een Jom Hasjoa-herdenking in de St. Laurenskerk in Rotterdam. Later is dit initiatief overgenomen door Amstelveen, Den Haag, Utrecht en Leiden.

Zondag 19 april – 16.00 uur
Entree: Gratis

Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
Den Haag

www.jomhasjoadenhaag.weebly.com