Herdenking: Jom Hasjoa gedenkdag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Jom Hasjoa, de dag der vernietiging, is de gedenkdag voor de slachtoffers van de Sjoa, de dag waarop het getto van Warschau werd vernietigd. Op zondag 24 april, voorafgaand aan de Jom Hasjoa-herdenking in Israël, herdenken wij in Den Haag de zes miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Deze herdenking, die om 16.00 uur start in de Kloosterkerk, heeft als thema ‘Tastbaar troosten’.

De toespraak wordt gehouden door auteur, journalist en promovenda Ronit Palache. Muzikale medewerking wordt verleend door chazan Ken Gould en kamerkoor Yoik. Na afloop worden bloemen gelegd bij het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein.

De gezamenlijke herdenking van Christenen en Joden is begonnen met een artikel van de liberale rabbijn Awraham Soetendorp in Trouw n.a.v. de Joodse herdenking van de holocaust in de Hollandse Schouwburg: “Waar blijven de niet-Joden, waar blijven de kerken?” schreef hij. In Rotterdam is toen in kerkelijke kring een Jom hasjoa Beraad opgericht, vanaf 1984 organiseren zij jaarlijks een Jom Hasjoa-herdenking in de St. Laurenskerk in Rotterdam. Later is dit initiatief overgenomen door Amstelveen, Den Haag, Utrecht en Leiden.

Zondag 24 april – 16.00 uur
Entree: Gratis

Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
Den Haag

www.jomhasjoadenhaag.weebly.com