Herdenking: Jom Hasjoa gedenkdag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Op zondag 21 april, voorafgaand aan de Jom Hasjoa herdenking in Israël, herdenken wij in Den Haag de 6 miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Deze herdenking, die om 16.00 uur in de Kloosterkerk zal plaatsvinden, heeft als thema ‘Bedreigde Vrijheid’.

De toespraak tijdens de herdenking gehouden door Jaap Smit, die naast zijn werk als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland ook onbezoldigd actief is als president van de Oorlogsgravenstichting, voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Muzikale medewerking wordt verleend door chazan Ken Gould en een ensemble. Na afloop zullen er bloemen gelegd worden bij het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein.

De gezamenlijke herdenking van Christenen en Joden is begonnen met een artikel van de liberale rabbijn Awraham Soetendorp in Trouw n.a.v. de Joodse herdenking van de holocaust in de Hollandse Schouwburg: “Waar blijven de niet-Joden, waar blijven de kerken?” schreef hij. In Rotterdam is toen in kerkelijke kring een Jom Hasjoa Beraad opgericht, vanaf 1984 organiseren zij jaarlijks een Jom Hasjoa-herdenking in de St. Laurenskerk in Rotterdam. Later is dit initiatief overgenomen door Amstelveen, Den Haag, Utrecht en Leiden.

Zondag 21 april – 16.00 uur
Entree: Gratis

Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
2514 ED Den Haag

Info: jomhasjoadenhaag.weebly.com