Herdenking: Jom Hasjoa (ook online)

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Jom Hasjoa, de dag der vernietiging, is de gedenkdag voor de slachtoffers van de Sjoa, de dag waarop het getto van Warschau werd vernietigd. Op zondag 11 april, na de Jom Hasjoa-herdenking in Israël, herdenken wij in Den Haag de zes miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Deze herdenking, die om 16.00 uur start in de Kloosterkerk, heeft als thema ‘Terugkijkend de toekomst in’.

LET OP: Check de website van de organisator voor actuele aanvangstijden en eventuele beperkende maatregelen m.b.t. het coronavirus.

Emile Schrijver zal een toespraak houden. Hij is directeur van het Joods Historisch Museum in Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier. Muzikale medewerking wordt verleend door chazan Ken Gould. Na afloop zullen er bloemen gelegd worden bij het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein. We moedigen iedereen van harte aan om op 11 april gedurende de dag zelf een bloem neer te leggen.

De Haagse Gemeenschap van Kerken nodigt haar stadgenoten van harte uit deze bijeenkomst bij te wonen. Er mogen vooralsnog slechts 30 bezoekers aanwezig zijn. Toegang is vrij. Een contactformulier treft u aan via onderstaande links. Daar vindt u ook meer informatie over de livestream van de bijeenkomst.

De gezamenlijke herdenking van Christenen en Joden is begonnen met een artikel van de liberale rabbijn Awraham Soetendorp in Trouw n.a.v. de Joodse herdenking van de holocaust in de Hollandse Schouwburg: “Waar blijven de niet-Joden, waar blijven de kerken?” schreef hij. In Rotterdam is toen in kerkelijke kring een Jom hasjoa Beraad opgericht, vanaf 1984 organiseren zij jaarlijks een Jom Hasjoa-herdenking in de St. Laurenskerk in Rotterdam. Later is dit initiatief overgenomen door Amstelveen, Den Haag, Utrecht en Leiden.

Zondag 11 april – 16.00 uur
Entree: Gratis

Kloosterkerk
Lange Voorhout 4
Den Haag

www.jomhasjoadenhaag.weebly.com
www.facebook.com/jomhasjoadenhaag