Herdenking: Insluipende uitsluitingen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De stad Den Haag is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij heeft ieder stadsdeel zijn eigen geschiedenis. Voorafgaand aan de twee minuten stilte op zaterdag 4 mei, vindt er in de Grote Kerk van Den Haag een speciale openbare herdenkingsbijeenkomst plaats. Met persoonlijke verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, bijdragen en voordrachten van Haagse scholieren, muziek van het Oeral Kozakkenkoor en het Oekraïns Orkest Uzory en een verbindend vredesritueel. De openbare herdenkingsbijeenkomst vindt voor de vierde keer plaats.

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst organiseert Dialoog in Den Haag van 15.00 tot 17.00 uur een dialoog rondom het thema ‘Insluipende uitsluiting’. De Tweede Wereldoorlog kenmerkte zich door vooropgezette grootschalige, stapsgewijze en systematische uitsluiting van bevolkingsgroepen, ingegeven door ideologie en racisme. Tijdens de dialoog gaan aanwezigen in kleine groepen het gesprek met elkaar aan, waarbij verhalen en ervaringen rondom het thema worden gedeeld.

Bijna iedere Nederlander heeft te maken met oorlog. Uit eigen ervaring of via verhalen van familieleden, vrienden en anderen. De impact van oorlog is enorm voor diegenen die het meemaken, op hun families en dierbaren en de samenleving. Om elkaars verhalen te leren kennen en om de verhalen te bewaren met het oog op het heden en de toekomst, is op 4 mei de stadsbrede herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk – Huis voor de Stad.

Het programma is als volgt:

15.00 uur Herdenkingsdialoog: Insluipende uitsluitingen
18.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk
19.15 uur Gezamenlijke wandeling naar Carnegieplein
20.00 uur Stille herdenking met kranslegging

Zaterdag 4 mei – 15.00 tot 20.00 uur
Entree: Gratis

Grote Kerk – Huis voor de Stad
Rond de Grote Kerk 12
2513 AM Den Haag

Info: www.dialoogindenhaag.nl | www.huisvoordestad-denhaag.nl