Herdenking: Haagse slachtoffers Kamp Amersfoort

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De jaarlijkse herdenking van de Haagse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden in Kamp Amersfoort is in 2021 online.

Op 8 maart 1945 werden, vlak voor de bevrijding, door de nazi’s 49 verzetsmannen uit Den Haag ‘s ochtends vroeg gefusilleerd aan het einde van de Schietbaan bij Kamp Amersfoort. Ook elders in het land werden verzetsmannen vermoord als wraak voor de onbedoelde aanslag op SS-chef Rauter in ons land. In totaal vielen er 263 slachtoffers; daarmee was het de grootste massaexecutie in ons land in de Tweede Wereldoorlog.

De 49 mannen waren eerst gevangen gezet in het Oranjehotel te Scheveningen. Zeker de helft van hen was Hagenaar. Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Nationaal Monument Oranjehotel herdenken met medewerking van de de gemeente sinds 2018 voor de slachtoffers. In 2021 vindt de herdenking op maandag 19 april online plaats. Op 19 april werd het kamp 76 jaar eerder bevrijd door het Rode Kruis. Door de geldende coronamaatregelen is er geen publiek bij de herdenking aanwezig. U kunt wel een roos (laten) leggen bij het monument.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 45.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS.

Na de oorlog wilde men de verschrikkingen uit het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het kamp volledig ontmanteld. Ondanks dat alles teruggebracht werd tot resten van de fundamenten is de beklemming voelbaar gebleven. In 2004 is er een mooie, bescheiden gedenkplaats gerealiseerd, die het herrijzen van de herinnering uit de grond (uit de vergetelheid) symboliseert.

Herinneren, bezinnen en leren is het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De stichting is opgericht om niet te vergeten. Of, anders gezegd, om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1940-1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld. Kamp Amersfoort vraagt bezoekers zich te bezinnen op het verleden, om lessen van het verleden door geven aan nieuwe generaties en waar mogelijk parallellen te trekken met hedendaagse ontwikkelingen.

Maandag 19 april – 14.00 uur
Gratis

Livestream Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19
3832 RZ Leusden

www.kampamersfoort.nl