Herdenking Grenadiers en Jagers

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Herdenking bij het monument ‘Grenadiers en Jagers’ aan het Böttgerwater in Ypenburg. Dit monument is opgericht om alle leden van dit Nederlandse Garderegiment die sinds de meidagen van 1940 zijn omgekomen te herdenken.

De Grenadiers en Jagers hebben een felle strijd geleverd tegen de Duitsers. Inzet waren de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Bij deze slag om Den Haag sneuvelden bijna honderd Grenadiers en Jagers. Het lukte de Grenadiers en Jagers om de vliegvelden te heroveren op de Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen. Zo werd het plan van de Duitsers verijdeld om koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen te nemen en konden zij naar Engeland uitwijken.

De Grenadiers en Jagers waren legeronderdelen die vanaf de 19e eeuw tot in de Tweede Wereldoorlog in Den Haag gelegerd waren en die een duidelijke stempel op de stad drukten. Op 10 mei 1940 raakten deze militairen betrokken bij hevige gevechten tegen de bezetter. Na de Nederlandse capitulatie in 1940 sloten velen zich aan bij het verzet. Na de Tweede Wereldoorlog werden de troepen ingezet in het voormalige Nederlands-Indië. Ook is een aantal militairen naar Korea vertrokken, waar van 1950-1953 een oorlog woedde.

Vrijdag 10 mei – 11.00 uur
Entree: Gratis

Standbeeld Garderegiment Grenadiers en Jagers
Böttgerwater 21
2497 ZJ Den Haag