Gesprek met historicus Ilse Raaijmakers

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Lara Nuberg gaat in gesprek met historicus Ilse Raaijmakers over het herdenken en herinneren van oorlogen en de psychosociale gevolgen van oorlog en geweld in Nederland en Europa.

Raaijmakers werkt als beleidsonderzoeker voor Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Ook werkt zij nauw samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onder andere in het project Rituelen.

Ilse studeerde Geschiedenis, Europese Studies en Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Universität Wien. In december 2014 promoveerde Ilse aan de Universiteit Maastricht op een studie over de nationale herdenkingscultuur van WOII rondom 4 en 5 mei. In 2018 verscheen de publieksversie ‘De stilte en de storm. 4 en 5 mei sinds 1945’. Haar expertise ligt op het gebied van herinneringscultuur, rituelen van herdenken en moral injury. Samen met Bart Nauta en Hans te Brake schreef ze ‘Dat ene dilemma. Persoonlijke verhalen over morele keuzes op de werkvloer’ dat in 2019 is verschenen.

Aanmelden voor deze lezing is niet nodig. De lezing wordt via het YouTube-kanaal van het Nationaal Archief live uitgezonden. Om live mee te kunnen chatten met de lezing is het handig alvast een YouTube-account aan te maken. Inloggen is ook mogelijk met een Gmail-account.

Zondag 2 mei – 13.00 uur
Gratis

Nationaal Archief Online
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

www.nationaalarchief.nl