Fresku als Ambassadeur van de Vrijheid naar Bevrijdingsfestival Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De veertien Bevrijdingsfestivals kunnen na twee alternatieve edities dit jaar weer doorgaan met publiek. De festivals bieden op Bevrijdingsdag een gevarieerd programma met meer dan 300 optredens en inhoudelijke activiteiten.

Naast de optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie, besteden de festivals ook aandacht aan de actuele ontwikkelingen in Oekraïne. Bevrijdingsdag is bij uitstek een dag om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar en niet vanzelfsprekend is.

Als het Bevrijdingsfestival Den Haag doorgaat komt Ambassadeur van de Vrijheid Fresku met een helikopter naar het Malieveld voor zijn optreden. De rest van de programmering wordt binnenkort bekend gemaakt.

Fresku: “Vrijheid is alles voor ons, we moeten niet vergeten hoe fragiel en waardevol dat is. Ik kan me helemaal vinden in het thema van deze dag: elkaar aankijken, zonder oordelen. Iedereen heeft tegenwoordig gelijk een mening; het voelt alsof je kleur moet bekennen, er is geen ruimte voor nuance. Laten we juist kijken waar we elkaar wél kunnen vinden.”

Nog niet rond

De forse prijsstijgingen van dit moment hebben impact op de doorgang van de festivals. Ook Den Haag geeft het budget voor het festival op 5 mei nog niet rond. Van de veertien festivals zal Groningen dit jaar starten met een pilot waarbij entreegeld wordt gevraagd. Dit wordt gesteund door de andere festivals. Voor de Bevrijdingsfestivals blijft het organiseren van een laagdrempelig festival het uitgangspunt.