Fotowedstrijd WO2 Vandaag in Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Wat zijn de meest interessante sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Den Haag? Op woensdag 19 april presenteren onderzoekers van de TU Delft hun lopende onderzoek naar het belang van het bewaren van resten uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt die dag een fotowedstrijd gelanceerd, waarbij Hagenaars wordt opgeroepen plekken te fotograferen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en hen nog steeds raken. Denk hierbij aan verdwenen stadsdelen gesloopt voor Duitse verdedigingswerken, gebombardeerde wijken, huizen waar Joodse Hagenaars woonden, Duitse bunkers, etc.

Den Haag en Scheveningen hebben veel geleden onder de aanleg van Duitse verdedigingswerken van de Atlantikwall en de sporen daarvan zijn nog steeds aanwezig in de stad en onder de mensen. Moeten we alles behouden, of mogen we het weghalen?

Vanuit de overheid bestaat de overtuiging dat de algehele leefomgeving en welzijn verbetert als mensen worden betrokken bij het behoud, beheer en nadenken over de toekomst van lokaal erfgoed, zelfs als dat omstreden is. Maar wat vindt u? Praat mee op 19 april.

De middag start om 16.00 uur. Aansluitend is de presentatie van mogelijke toekomstplannen rond de Atlantikwall. Om 16.30 uur wordt het onderzoeksopzet van TU Delft over het bepalen van de sociale waarde van erfgoed toegelicht. Aansluitend worden de bezoekers gevraagd te reageren op een aantal stellingen en vragen. Om 17.15 uur is de lancering van de fotowedstrijd. De middag eindigt rond 17.45 uur.

Uit de inzendingen voor de fotowedstrijd selecteert een jury tien foto’s die worden tentoongesteld op een markante locatie in Den Haag. Allen krijgen een cadeaubon. Eén foto wordt gekozen als hoofdwinnaar, de maker ontvangt naast de cadeaubon nog een verrassende attentie. De sluitingsdatum is 1 september 2023. Klik op de link hieronder voor meer informatie.

Woensdag 19 april – 16.00 uur
Entree: Gratis

Nationaal Monument Oranjehotel
Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag

www.globalheritage.nl

Foto: Menno Huizinga