Film: They Shot The Piano Player

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Hoe kon de Braziliaanse jazzpianist Tenório Jr. in 1976 op raadselachtige wijze in Buenos Aires verdwijnen? De Amerikaanse muziekjournalist Jeff Harris (Jeff Goldblum) gaat op zoek naar de waarheid. In kleurrijke animatie wordt hier het verhaal verteld hoe een muzikale revolutie stukliep op militair geweld.

Tijdens het schrijven van een boek over de Braziliaanse bossanova-gekte van de jaren zestig, stuit muziekjournalist Jeff Harris op de vergeten pianist Tenório Jr. Hij gold als een van de voornaamste jazzmusici van Brazilië, maar verdween in 1976 op raadselachtige wijze tijdens een tournee met de Braziliaanse dichter en zanger Vinicius de Moraes.

Hoe meer mensen Harris ondervraagt over Tenório, hoe groter zijn fascinatie wordt. Hij is dan ook vastbesloten om het mysterie van diens verdwijning op te lossen. Daarvoor duikt hij in de donkere periode waarin militaire regimes de macht grepen in veel Zuid-Amerikaanse landen – ook in Argentinië, de plek waar Tenório in 1976 voor het laatst werd gezien.

Regisseurs Mariscal en Trueba (Chico & Rita) kozen opnieuw voor de animatievorm om de zoektocht van Harris vorm te geven. Een meesterzet, want het brengt een tijdperk tot leven vol kleur, opwindende muziek en optimisme over de toekomst. Maar zoals de Braziliaanse dictatuur abrupt een einde maakte aan de bloeitijd van de bossanova, zo werd ook de beste jazzpianist die het land ooit gekend had slachtoffer van politiek geweld.

Regisseurs: Fernando Trueba, Javier Mariscal, 2023, Spanje, Frankrijk, Nederland, 103 min. Gesproken taal: Sopaans, Portugees, Engels, NL ondertiteld.

Vanaf 18 april – Raadpleeg een week voor de première de website voor aanvangstijden en ticketverkoop.
Entree Gratis tot €11,00

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info: www.filmhuisdenhaag.nl