Film: Terrestrial Verses

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In negen hoofdstukken komen alledaagse mensen voorbij die navigeren tussen de culturele, religieuze en institutionele opgelegde beperkingen in het hedendaagse Iran. Deze levendige verhalen, zowel humoristisch als aangrijpend, tonen de levenskracht en vastberadenheid van mensen in tegenspoed, en zijn een genuanceerd portret van een complexe maatschappij.

Terrestrial Verses van Ali Asgari en Alireza Khatami is een heerlijk duistere satire, die nauwgezet en formeel de aard van autoriteit onderzoekt. De film illustreert treffend het verband tussen het creatieve gebruik van suggestief minimalisme waar Iraanse filmmakers om bekend staan en hun noodzaak om de staatscontrole te omzeilen.

Door autoritaire figuren buiten beeld te houden, benadrukt Terrestrial Verses zowel het protestverbod in de Islamitische Republiek als het onzichtbare karakter van de (staats)controle waar Iraanse burgers van wieg tot graf mee te maken hebben. Ondanks de kafkaëske absurditeit van de situaties is de film ook kritisch – de macht wordt uitgedaagd of ondermijnd, zowel door recalcitrante personages als door de filmmakers zelf, die taboes negeren terwijl ze tegelijk laten zien hoe onvoorstelbaar moeilijk dat is.

Regisseurs:: Ali Asgari en Alireza Khatami, 2023, 77 min., Iran, Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met: Bahman Ark, Servin Zabetiyan, Arghavan Shabani

Vanaf 25 april – Raadpleeg een week voor de première de website voor aanvangstijden en ticketverkoop.
Entree Gratis tot €11,00

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info: www.filmhuisdenhaag.nl