Film: Quo Vadis, Aida? (2020)

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken draaien in het Filmhuis Den Haag aan het Spui verschillende films die te maken hebben met vrijheid en onvrijheid.

LET OP: Check de website van de organisator voor actuele openingstijden en eventuele beperkende maatregelen m.b.t. het coronavirus.

‘Quo Vadis, Aida?’ is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen Raymond Thiry (‘Penoza’) en Johan Heldenbergh (‘The Broken Circle Breakdown’) als Dutchbatters.

Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

‘Quo Vadis, Aida?’ werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. “Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend”, aldus Variety. De film werd tevens geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en is de Oscarinzending voor Bosnië en Herzegovina.

Regie: Jasmila Žbanić
Met: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers.

Vanaf donderdag 29 april, tijden nog niet bekend
Entree: €10,50 | Cineville: €0,- (Online max. 5 reserveringen per pas) | Overige kortingen: zie website

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

www.filmhuisdenhaag.nl