Film: Metronom van Alexandru Belc

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Boekarest, 1972. Ceausescu’s communistische regime wurgt de samenleving meer en meer. Vrijheid staat onder druk en cultuur moet ten dienste staan van de propagandamachine van de staat.

Het is tegen deze achtergrond dat de schuchtere tiener Ana te horen krijgt dat haar vriend het land zal ontvluchten. Later die avond feest ze samen met vrienden. Ze luisteren naar het verboden radiostation Radio Free Europe, dansen op “Light My Fire” van The Doors en besluiten een brief te schrijven naar de radiohost. Tot de Securitate, de geheime staatspolitie, binnenvalt…

Wat begon als research voor een docu over jongeren in het Roemenië van de jaren ’70, evolueerde in Alexandru Belcs fictiedebuut van een verhaal over eerste liefde tot een beklemmend portret van rebellie, seksuele politieke ontwaking en de onzekerheden van een leven onder totalitarisme.

Vanaf 4 mei – Raadpleeg een week voor de première de website voor aanvangstijden en ticketverkoop.
Entree €11,00 | Cineville: gratis, CJP: €9,00 (niet op vrijdag- en zaterdagavond), Studenten: €9,00 (niet op vrijdag- en zaterdagavond, woensdag vanaf 17.00 uur €5,00), Vrienden: €8,00, Kinderfilm (t/m 11 jaar): €7,50, Ooievaarspas: €5,50.

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info & tickets: www.filmhuisdenhaag.nl