Film: Maak kennis met George Maduro
Madurodam is opgericht als blijvende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en als fondsenwerver voor goede doelen. George overleed op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau. Direct na binnenkomst in Madurodam kan je het huis bekijken waar hij op 15 juli 1916 werd geboren. Even verderop is een film te zien over zijn indrukwekkende levensloop.
Tijdens de meidagen van 1940 was George Maduro in Den Haag gelegerd als reserveofficier bij de Huzaren. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt. Toen het Nederlandse leger had gecapituleerd, werd Maduro als krijgsgevangene opgesloten. Hij was even op vrije voeten, maar hij werd weer opgepakt en opgesloten in de gevangenis van Scheveningen. Toen hij na een half jaar werd vrijgelaten, hadden de Duitsers voor Joden het dragen van de Jodenster verplicht gesteld. Maduro weigerde de Jodenster te dragen en dook onder. Voor het huis aan de Frederik Hendriklaan 111, een van zijn onderduikadressen, ligt nu een Stolperstein.
In september 1943 vertrok Maduro naar België om vanuit daar naar Spanje te reizen. Onderweg werden zij verraden en hij werd opnieuw opgepakt, ditmaal door de Gestapo. In de gevangenis van Saarbrücken ondernam hij twee pogingen om te ontsnappen. De eerste keer mislukte door het uitgraven van gevangenen. De tweede keer doordat hij bij de poort gepakt werd. Later werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed Maduro daar op 28-jarige leeftijd.
Op 9 mei 1946 werd Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen. In 2016 werden de bijbehorende versierselen aan zijn familie overhandigd.
Entree: Vanaf €17,50 | Kinderen tot 2 jaar gratis
Madurodam
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag