Film: L’Abbé Pierre van Frédéric Tellier

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een film over het leven van Henri Grouès, beter bekend als ‘Abbé Pierre,’ een Franse volksheld bekend voor zijn verzet in de Tweede Wereldoorlog en zijn strijd tegen armoede in Frankrijk.

Hoewel hij werd geboren in een welstellende burgerlijke familie, was Henri Grouès een verzetsstrijder, volksvertegenwoordiger, revolutionair, uitdager van de gevestigde orde en bovenal verdediger van de daklozen. Van de banken van het Franse parlement tot de straten van de Parijse banlieues: zijn onvermoeibare inzet voor de zwaksten van de maatschappij maakten hem wereldberoemd.

Toch twijfelde hij elke dag over zijn acties. Opstandig door de miserie, de ongelijkheid en het onrecht die hij rond zich zag, werd hij vaak bekritiseerd en soms verraden. Hij moest elke dag vechten voor zijn waarden en leefde duizend levens tegelijkertijd. Abbé Pierre, met de naam die hij zelf koos, schreef hij geschiedenis.

Regie: Frédéric Tellier, 2023, 137 min, Frankrijk, Frans gesproken, NL ondertiteld. Met: Emmanuelle Bercot, Benjamin Lavernhe, Chris Gotts.

Vanaf 25 april – Raadpleeg een week voor de première de website voor aanvangstijden en ticketverkoop.
Entree Gratis tot €11,00

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info: www.filmhuisdenhaag.nl