Film: Joods Den Haag na de oorlog

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag kreeg unieke historische films van filmmaker Mau Schaap. Hij en zijn echtgenote Bep Schaap-Bedak waren de eigenaren van de Roxy-bioscoop in de Boekhorststraat en bioscoop Du Midi in het Bezuidenhout.

Op basis van interviews en deze films maakte regisseur Arbel Eshet de documentaire ‘Door de lens van Mau Schaap – Joods Den Haag na de oorlog’. De documentaire toont een uniek beeld van Joods Den Haag in de eerste periode na de Tweede Wereldoorlog.

In Den Haag wonen bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog 17.000 Joodse mensen. Na de oorlog keren slechts 2.000 overlevenden terug. Op de ruïnes van een immens trauma weten ze op een inspirerende wijze het leven weer op te pakken. Aan de hand van dit unieke 8mm amateur filmmateriaal vertellen de kinderen van destijds hoe zij en hun families uiteindelijk weer een Joodse gemeenschap in Den Haag wisten op te bouwen.

Na deze vertoning is er een nagesprek met regisseur Arbel Eshet.

Donderdag 4 mei – 15.30 uur
Entree €11,00 | Cineville: gratis, CJP: €9,00 (niet op vrijdag- en zaterdagavond), Studenten: €9,00 (niet op vrijdag- en zaterdagavond, woensdag vanaf 17.00 uur €5,00), Vrienden: €8,00, Kinderfilm (t/m 11 jaar): €7,50, Ooievaarspas: €5,50.

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info & tickets: www.filmhuisdenhaag.nl