Film: Het Verloren Transport

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangen bij een klein Duits dorp dat bezet is door het Rode Leger.

Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak, ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera, de jonge Duitse Winnie en de Joods-Nederlandse Simone.

Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrokken nog drie treinen, met 6.800 Joodse gevangenen, uit het concentratiekamp Bergen-Belsen naar Theresienstadt. Vanwege de oprukkende geallieerde troepen maakte de laatste van deze drie treinen een barre tocht van zo’n 600 kilometer door Duits gebied dat nog niet in handen was van de geallieerde troepen. Het Verloren Transport is gebaseerd op ware gebeurtenissen

‘Diep menselijk drama dat hoop kan bieden aan iedereen die zich zorgen maakt over polarisatie. Mooie hoofdrol voor Hanna van Vliet.’ (Trouw)
‘Alleszeggende stiltes maken indruk in subtiele oorlogsfilm, waarbij de focus eens niet ligt op ellende, maar op compassie. Met drie geweldige hoofdrolspelers aan het roer gaat regisseur Saskia Diesing subtiel te werk.’ (AD)
‘Hanna van Vliet legt veel overtuiging in haar rol als de Joodse Simone in dit waardig en ingetogen geacteerde oorlogsdrama’ (Volkskrant)

Vanaf 20 april – Diverse tijden
Diverse locaties

Info & tickets: www.pathe.nl