Film: Green Border van Agnieszka Holland

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Deze film van Agnieszka Holland gaat over de voortdurende humanitaire crisis in Europa.

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen – voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afrika – die Europa proberen te bereiken.

Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg, als pionnen in een politiek spel.

De zwart-witte film is verdeeld in hoofdstukken. Je volgt de elkaar kruisende paden van een Syrische familie, een Afghaanse vrouw, een aanstaande vader werkzaam bij de Poolse grens, een groep jonge activisten die de migranten proberen te helpen en een psycholoog wiens leven een onverwachte wending neemt.

Met scènes waarin wanhoop, tederheid, onmacht, ontwaken, schuld en geweld elkaar afwisselen, levert Agnieszka Holland stevige kritiek op de manier waarop politieke machten deze netelige situatie aanpakken. Haar focus ligt daarbij altijd op de interpersoonlijke relaties, op hoe de levens van de mensen die bij deze crisis betrokken zijn, worden beïnvloed en soms drastisch veranderd. Deze caleidoscopische film is opgebouwd rond één centrale vraag: wat ben jij bereid om te doen?

Regisseur: Agnieska Holland, 2023, 147 min., land: Polen, gesproken taal: Pools, Arabisch, Engels, Frans, NL ondertiteld

Vanaf 18 april – Raadpleeg een week voor de première de website voor aanvangstijden en ticketverkoop.
Entree Gratis tot €11,00

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info: www.filmhuisdenhaag.nl