Film: The Kaiser of Atlantis

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De film The Kaiser of Atlantis is in wereldpremière gegaan in maart 2022 in Malaga en beleefde zijn Nederlandse première tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen in september 2022. De film heeft prijzen gewonnen in o.a. Buenos Aires, Madrid en Praag.

1944: Een groep gevangenen schreef en repeteerde de opera ‘Der Kaiser von Atlantis’ (muziek van de Joods Tsjechische Viktor Ullmann op een tekst van Peter Kien) onder zware omstandigheden in het concentratiekamp Theresiënstadt. De opera in vier bedrijven was een heimelijke parodie op Hitler en een aanklacht tegen het totalitarisme. Het werk is nooit opgevoerd, omdat vele medewerkers voor de première naar Auschwitz werden gedeporteerd en daar werden vermoord. Onder hen de componist en schrijver van dit meesterwerk.

Het originele script bleef wonder boven wonder gespaard en werd 30 jaar later ontdekt door de Britse dirigent en componist Kerry Woodward. Hij maakte de partituur en partijen klaar voor uitvoering. In 1975 vond de première plaats in een klein Amsterdams theater. Daarna begon een ware triomftocht over de hele wereld. Onlangs is de opera opgevoerd in het prestigieuze Teatro Real in Madrid.

Dinsdag 25 april – 20.00 uur
Entree: Gratis, donaties welkom

Haagse Kunstkring
Denneweg 64
2514 CJ Den Haag

Info & tickets: www.haagsekunstkring.nl