Film & Democratie: Allen Tegen Allen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Bekijk films met een politiek-bestuurlijk tintje en praat na met een politicus en andere deskundigen. Verschillende invalshoeken stellen het onderwerp in breder perspectief. Tijdens deze editie van Film & Democratie staat het vrijheidsbegrip centraal. In aanwezigheid van regisseur Luuk Bouwman.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? De film ‘Allen Tegen Allen’ onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland.

‘Allen Tegen Allen’ is een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van het ontsporen van nationalisme, en een retoriek die ook in het huidige tijdsgewricht weerklinkt.

‘Allen Tegen Allen’ schetst een tot nu toe onbekend beeld van het fascisme dat geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren ’20 de kop opstaken en aan populariteit wonnen. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging laten zich inspireren door het gedachtengoed van Mussolini en Hitler. Het volk wordt gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders.

Jarenlange research leverde regisseur Luuk Bouwman veel nooit eerder vertoond audio- en filmmateriaal op. Verzamelaars tonen zeldzame objecten van Nederlandse bodem als uniformen en fascistische bladen vol haatdragende retoriek en antisemitische karikaturen. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gevormd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

Donderdag 23 april – 19.00 uur
Entree: normaal €10,00 | 65+ €8,50 | Student €8,00

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

www.filmhuisdenhaag.nl