Film: Canción sin nombre (2019)

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken draaien in het Filmhuis Den Haag aan het Spui verschillende films die te maken hebben met vrijheid en onvrijheid.

LET OP: Check de website van de organisator voor actuele openingstijden en eventuele beperkende maatregelen m.b.t. het coronavirus.

De film ‘Canción sin nombre’ speelt zich af in Peru in 1988, een tijd van grote politieke en financiële onrust, hyperinflatie en terroristisch geweld. De linkse guerrillabeweging ‘Lichtend Pad’ is net in opkomst.

Georgina Condori is een zwangere Andes-boerenvrouw die in een kale houten hut woont in een van de sloppenwijken aan de kust in de buurt van de hoofdstad Lima. Ze wordt naar de stad gelokt door een radioadvertentie die gratis ‘medische hulp’ belooft. Zodoende bevalt ze van haar baby in een kliniek in de binnenstad. Maar het personeel neemt haar pasgeboren dochter mee, zogenaamd voor routinecontroles. Helaas ziet ze haar kind nooit meer terug.

‘Canción sin nombre’ is gedeeltelijk gebaseerd op een ware gebeurtenis uit 1981 over een mensenhandelaar die tientallen Peruaanse kinderen naar het buitenland smokkelde om aan Europese en Amerikaanse echtparen te verkopen. Regisseur Melina León heeft de film opgedragen aan haar vader Ismael, die een van de journalisten is geweest die deze mistoestand naar buiten bracht. Ze heeft het verhaal met opzet gefictionaliseerd en verplaatst naar 1988, tijdens de eerste chaotische ambtstermijn van president Alan Garcia.

Regie: Jasmila Žbanić
Met: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers.

Vanaf donderdag 22 april, tijden nog niet bekend
Entree: €10,50 | Cineville: €0,- (Online max. 5 reserveringen per pas) | Overige kortingen: zie website

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

www.filmhuisdenhaag.nl