Film: Balans van een Gezin

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In 1959 regisseert Kees van Langeraad voor de NCRV een bijzondere documentaire waarin hij de balans opmaakt van het veelbewogen leven van de Joodse Adolf Thau en zijn gezin. Al in 1916 vluchtte Thau voor Russische antisemitische terreur vanuit zijn Poolse geboortedorp naar Oostenrijk, In 1938, even voordat de Nazi’s zijn huis in Wenen binnenvielen, ontkwam Thau naar Nederland. Zijn gezin volgde. Een vluchtpoging in de Meidagen van ‘40 mislukte. Zij doken onder en kwamen de oorlog levend door. Kees van Langeraad neemt Adolf Thau mee naar plaatsen in Europa die een grote rol hebben gespeeld tijdens zijn zwerftochten .Van Langeraad laat Thau vooral vertellen en wisselt de gesprekken af met dramatische foto’s en archiefbeelden uit de oorlogstijd.

De zondag daags na Kerst 1959 wordt de documentaire Korot Misjpaga Agat (Balans van een Gezin) uitgezonden. Het wordt een prestigekwestie voor Van Langeraad en de NCRV. De Duitse televisie heeft namelijk voor die avond een uitvoering van de operette Die Fledermaus aangeboden. Als de NCRV weigert haar zondag hiervoor op te offeren en in plaats daarvan de documentaire programmeert, wordt in diverse bladen fel stemming gekweekt tegen de omroep. De productie moet hiertegen bestand zijn, en dat is hij ook. De kritieken zijn lovend. Balans van een Gezin is én blijft uitzonderlijk, omdat van Langeraad en de NCRV in 1959 tot de eersten hoorden die in een documentaire de strijd tonen van een bedreigde eenling tegenover het misdadig systeem van de Nazi’s.

Kees van Langeraad (Den Haag,1928) was vooral actief als documentairemaker en regisseur. In de jaren ‘50 werkt hij voor de Nederlandse Onderwijsfilm in Den Haag, waar hij zijn vakkennis opdoet over montage en scenario. Eind 1958 komt hij bij de NCRV waar hij een vliegende start maakt met Balans van een Gezin. Voor zijn TV-werk (waaronder de reportage Tellem Expeditie ) ontvangt hij in 1964 de Zilveren Nipkowschijf. In 1967 stopt hij met documentaires om zich, in dienst van de NTS, te richten op eindredactie en productie van grote projecten en series, (zoals Opinieprogramma VIDEO, het Europees huldeblijk Thank You BBC, het Internationaal Filosofenproject of de serie Antilliaans Verhaal). Voor zijn film over het Rembrandt Research Project ontvangt van Langeraad nog de Grand Prix op het Bergamo HD Festival. Dat was in 1992….. vlak na zijn pensionering.

Bij deze vertoning wordt een inleiding gegeven door programmeur Leendert de Jong van het Filmhuis Den Haag en regisseur Kees van Langeraad.

Donderdag 4 mei – 14.00 uur
Entree €11,00 | Cineville: gratis, CJP: €9,00 (niet op vrijdag- en zaterdagavond), Studenten: €9,00 (niet op vrijdag- en zaterdagavond, woensdag vanaf 17.00 uur €5,00), Vrienden: €8,00, Kinderfilm (t/m 11 jaar): €7,50, Ooievaarspas: €5,50.

Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag

Info & tickets: www.filmhuisdenhaag.nl