Expositie: Vrijheid en Vooroordeel

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tentoonstelling over de Vrijmetselarij in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de bezetter valse geruchten over de Vrijmetselarij verspreidde, steunde grootmeester Hermannus van Tongeren (1876-1941) het verzet.

Het culturele erfgoed van de loges werd geroofd, geveild of vernietigd. Terwijl de Grootmeester en andere ‘Broeders’ deel namen aan verzet, organiseerden de nazi’s een reizende propagandatentoonstelling. Hierin werden de loges afgeschilderd als een ‘volksvijandig’ Joods complot.

In ‘Vrijheid en Vooroordeel’ zijn unieke filmbeelden van deze haatdragende tentoonstelling voor het eerst sinds 1941 te zien. Gastconservator dr. Andréa Kroon herontdekte ze in het archief van Beeld & Geluid.

Na de Wederopbouw vonden loges van de Vrijmetselarij een nieuwe rol in de samenleving. Zij kozen voor openheid richting publiek en maakten hun historische collecties toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor een bezoek aan het museum is een kaartje met een gereserveerd tijdslot nodig (12.30, 14.00 of 15.30 uur). De reservering is inclusief een rondleiding door de vaste tentoonstelling van 45 à 60 minuten. Iedere rondleiding heeft een maximum aantal deelnemers.

Woensdag t/m zondag – 12.30-17.00 uur
Entree: €7,50 | t/m 18 jaar, Museumkaart, ICOM gratis | CJP €6,35 | Studenten €5,00

Vrijmetselarij Museum
Javastraat 4
2585 AM Den Haag

www.vrijmetselarijmuseum.nl