Expositie: Tekenen in Vrijheid?!

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een overzicht van nationale en internationale tekeningen en de tekenaars die de vrijheid en vrijheid van meningsuiting symboliseren.

LET OP: Check de website van de organisator voor actuele openingstijden en eventuele beperkende maatregelen m.b.t. het coronavirus.

De vrijheid van spotprenttekenaars is veranderd en allang niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt speciaal in tijden waarin sociale media voor een steeds snellere verspreiding zorgen, waarmee tegelijkertijd ook de ophef rond een tekening veel sneller uit de hand kan lopen.

De tekeningen in de expositie Tekenen in Vrijheid?! worden begeleid door verhalen over de tekenaars, over hun achtergrond en over het ontslag of soms zelfs de straffen die de makers hebben ondergaan. Vaak zijn het tekeningen die in onze ogen bijna ‘onschuldig’ kunnen overkomen. Maar waar gaat die tekening écht over, wat wordt er bedoeld?

Welke beperkingen ervaren tekenaars wereldwijd in landen waar zeer uiteenlopende onderwerpen de politieke agenda bepalen en persvrijheid absoluut geen vanzelfsprekendheid is. Gerenommeerde tekenaars uit alle delen van de wereld als Musa Kart, Chapatte, Zunar, Michael de Adder, Gado, Pedro X Molina, Ali Ferzat, Zapiro en Avi Katz tonen de moeilijkheden waarmee veel tekenaars worstelen.

Entree: Gratis

Centrale Bibliotheek Den Haag
Spui 68
2511 BT Den Haag

www.bibliotheekdenhaag.nl