Expositie: Ons Land in Sophiahof

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Deze tentoonstelling gaat over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt. In ONS LAND vertellen ooggetuigen van die geschiedenis en hun nazaten hun verhaal.

Op dit moment wonen in Nederland circa twee miljoen mensen met een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. Zij of hun voorouders kwamen na het uitroepen van de Republik Indonesia naar Nederland. Het was de grootste migratiegolf ooit. Een deel van hen dacht dat hun verblijf hier tijdelijk zou zijn.

De stemmen van acht families vormen de kern van de expositie ‘Ons Land’. Deze persoonlijke en diverse maar voor velen herkenbare verhalen geven een beeld van de complexe postkoloniale geschiedenis, en hoe verschillend die beleefd werd en wordt.

De familieverhalen in ‘Ons Land’ starten in het heden. Van daaruit leiden ze ons terug het koloniale verleden in. De tentoonstelling eindigt weer in het nu. ‘Ons Land’ is niet neutraal, het verhaal is niet compleet en niet af. Het is een momentopname in een voortgaand proces van bewustwording. Zie deze tentoonstelling als een uitnodiging tot gesprek. Uw deelname maakt het grote verhaal van dekolonisatie en verwerking rijker.

Permanente tentoonstelling
Entree: Gratis tot €9,50

Museum Sophiahof
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

Info: www.indischherinneringscentrum.nl

Foto: Sarah Dona